Ponténs och medias pinsamma kollektiva skuldbeläggande


Få saker är värre, mer irriterande, än när folk försöker placera skuld på ett helt kollektiv. Få i den här galaxen är ”bättre” på det än Antipiratbyråns överkukku, Henrik Pontén. Och nu är han igång igen.

Någon har hos Skatteverket bytt namn på Henrik Pontén, till Pirate, och nu talar han – förstås allt annat än oväntat – om en sammansvärjning. Pontén är svårslaget patetisk:

”– Tidigare har Pirat-rörelsen försökt med hot, när det inte fungerar gör de sånt här.”

Poff, tjoff. Direkt den kollektivistiska anklagelsen. Svagbegåvat och lågt.

”– Det här gör mig bara mer övertygad om att jag har rätt. Piratrörelsen talar ofta om vikten av personlig integritet, men namnbytet är ett integritetsintrång.”

Javisst, klart det är ett integritetsintrång, men lika självklart håller en förkrossande majoritet av fildelningsförespråkarna med om att det är det, och instämmer i att det ska bekämpas. På samma sätt som de ponténskt påhejade – och av den industri han jobbar för framtvingade – integritetsintrången ska bekämpas.

Stollepellen Pontén försöker få det till att fildelningsförespråkarnas integritetsvurmande är inkonsekvent och oäkta, men det har han förstås inte minsta belägg för. Han kletar ihop alla fildelningsförespråkare till en enda klump, lägger ansvaret för det integritetskränkande namnbytet på klumpen som helhet, och drar sedan slutsatsen att klumpen egentligen inte alls bryr sig om integriteten. Problemet är att 99,9999 % av den där klumpen – om inte 100 % – helt saknar minsta koppling till, eller ansvar för, den där integritetskränkningen, och att det därför är helt skrattretande att på det sättet försöka ifrågasätta deras trovärdighet i integritetsförsvaret.

Pontén själv är däremot extremt inkonsekvent och oäkta. Nu plötsligt är tydligen integriteten viktig. Hans integritet. Föga oväntat. Andras integritet duger det att skita blankt i och jobba med liv och lust för att eliminera, men den egna integriteten, den ska däremot försvaras. Om Pontén vore äkta så skulle han förstås ha tagit namnbytet med en axelryckning. Men Pontén är varken äkta eller konsekvent, och tar det inte med en axelryckning. Men vi integritets- och fildelningsförsvarare är konsekventa och försvarar förstås även knäppgökar som Ponténs integritet. All integritet är viktig och ska självklart försvaras.

”- Som jag ser det pågår det en kampanj mot alla som säger emot Piratrörelsen. Man försöker begränsa vår yttrandefrihet. Tidigare har man försökt med hot, nu försöker man med andra metoder.”

Zzzzzz, plötsligt blir jag så himla trött. En kampanj? En sådan kräver en organisation. Hur menar Pontén att denna organisation skulle se ut? Vilka menar han bedriver kampanjen? Alla inom ”piratrörelsen”? Piratpartiet? Piratbyrån? The Pirate Bay? Eller finns det enligt Pontén någon hemlig organiserad ”Anti Henrik Pontén-kampanj”? Jävla dumheter!

Precis som när idioter hotar eller attackerar exempelvis fotbollsdomare, fotbollsspelare, fotbollstränare eller andra med idrottskoppling, så handlar det i fallet Pontén självklart om enskilda dårar. Trots att det även kring fotbollsvåldet ofta försöks med kollektivt skuldbeläggande, så är det där ingen som är så dum i huvudet att han eller hon skulle försöka lägga skulden på kollektivet supportrar eller en hel klubb, när någon exempelvis telefonhotat en domare eller tränare. Men sådant drar sig ine Henrik Pontén för. Han visar verkligen upphovsrättslobbyns rätta snsikte, i all sin äcklighet!

**************

I går var det Linda Skugge som gick ut med att hon är pirat. I dag är det Staffan Heimersons tur!

Bloggat: Engström, Alexandersson.

Relaterat: Aftonbladet, Aftonbladet, Aftonbladet, Aftonbladet, Aftonbladet, Expressen, Expressen, Expressen, Expressen, Expressen, Expressen, SvD, SvD, SvD, SvD, DN, DN, DN.

Intressant, Twingly, Knuff.

Technorati Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Svenska bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

5 thoughts on “Ponténs och medias pinsamma kollektiva skuldbeläggande

  1. SKUGGE? Nej, nej, nej… Mediasveriges jubelidiot nummer ett; kunskaps-, logik- och resonemangsfientlig och sensationalistisk på djupet. Jag vägrar tro att hon förstått ämnet och antar att det bara är ännu en billig provokation.

  2. JET: Som jag skrev i nattens bloggning, där Skugge först nämndes: ”Och så upphör man aldrig att förvånas.” Heimersons tillkännagivande är mycket mer spännande, absolut, men jag har inget emot Skugge som piratpartist, även om hon många gånger är väldigt mycket ute och cyklar.

    Daniel: Har läst nu. Ingen direkt omtumlande läsning, och ännu mindre något nytt. Där finns försås en och annan punkt som jag inte instämmer i till fullo, men du skjuter ju helt över målet. Om jag satte mig och granskade de övriga partiernas program på motsvarande sätt – för att inte tala om en granskning av den verkligt förda politiken – så skulle jag hitta mångdubbelt fler och mångdubbelt för mig svårare saker att svälja. Den dag du hittar ett parti som du håller med om till 100 %, så säg till så kan jag hjälpa dig att kontakta vården, för det vore inte hälsosamt.

  3. Hur i hela friden kan denna H.Ponten dratta runt bland folks bostäder och påstå att de är gripna.Är ingen rättsexpert men om detta är riktigt så är det ju uppenbart fritt fram för Sveriges samtliga invånare att gripa varandra vid minsta misstanke om brott helt utan polisiär inblandning.Verkar ju vara ett tydligt rättsfel enlig de som påstår sig förhindra brott.Mycket konfunderad … !?.

Leave a Comment